Android işletim sisteminin bölümleri(Mimarisi) nedir diye bir soru almıştım geçen günlerde bir arkadaşımdan. Benzer sorulara karşın burada o kısımlardan bahsetmek istiyorum.
Android İşletim Sistemi beş temel yapıdan oluşmaktadır. Bunlar s
ırası ile; Linux Kernel(Çekirdek), Sistem Kütüphaneleri(System Librarys), Uygulama Geliştirme Çatıları(Application Development Frameworks), Uygulama Katmanı(Application Layer) ve son olarak Android Çalışma Zamanı(Android Runtime) şeklinde sıralanıyor. Bu Başlıklar için başka bir yazımızda yer ayıracağım.
Android uygulama(app) geliştirmek isteyen arkadaşların öncelikle hangi platform için uygulama geliştireceklerine karar vermeleri gerekli. Platform lar şuan Android resmi açıklamasına göre; Telefon ve Tablet(Phone and Tablet), Saat(Wear), TV, Android Otomobil(Android Auto), Android’li Şeyler(Android Things) şeklinde tanımlanmış(ayrıştırılmış) durumda.
Android işletim sistemine uygulama geliştirmeye karar veren arkadaşlara ilk uyarım çözünürlük konusu olacak. IOS işletim sistemine göre en büyük dezavantajı budur benim görüşlerime göre. Android o kadar yaygınki kaç farklı firma kaç farklı çözünürlükte cihaz üretiyor. Bu da biz geliştiriciler için ağır bir yük oluyor ister istemez. Bunun IOS’a göre dezavantajlı olmasının nedeni ise, IOS üreticisi Apple ürettiği cihazlarda belirli bir çözünürlük aralığı kullanıyor oluşu. Biz Android de ortalama da 15 – 20 cihaz da çözünürlük testi yaparak uygulamaya çözünürlük ayarı yapmak zorunda kalıyoruz. Adım adım uygulama geliştirmekten bahsederken aklınıza gelen bir soru olan; bunlar tamam da, biz Android’i nerede geliştireceğiz diyorsunuz. Onun cevabını da hemen verelim. Android işletim sisteminin resmi geliştirme IDE’si
Android Studio’dur. Jet Brains firmasının Java ve Teknolojileri için geliştirmiş olduğu Intellij Idea’ya dayandırılarak(tabanlı) Android geliştirme için özel olarak tasarlanmıştır. Bunun yanında Eclipse IDE kullanabilirsiniz. Eclipse IDE genellikle Java geliştirmek için kullanılmaktadır. Ancak ben Android Studio kullanıyorum. Android Studio’ya resmi sitesinden ücretsizce ulaşabilirsiniz.
Android’e bu konularla başlamak istedim. Bazı kısımları ele almadan genel olarak Android hakkında bilgi vermeye çalıştım. Android programlamaya başlangıç adında bir ders başlatacağız. Konuyla alakalı soru ve görüşleriniz yorum olarak alt kısımdan yazabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim herkese.